Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad

Urmuz (1883-1923)

Nume Persoană: Urmuz (1883-1923 )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Vezi Nume Persoană: Demetrescu-Buzău, Demetru (1883-1923 )
Vezi Nume Persoană: Ionescu-Buzĕu, Dimitrie Dim.
Vezi Nume Persoană: Dumitrescu-Buzĕu, Dimitrie Dim.
Vezi Nume Persoană: Ormuz
Vezi Nume Persoană: Ionescu-Buzeu, Dimitrie Dim.
Vezi Nume Persoană: Ionescu-Buzău, Dimitrie Dem.
Notă Informativă: Numele de naștere al lui Urmuz a fost Dimitrie Dim. Ionescu-Buzĕu (Buzău, după ortografia vremii), schimbat în Dimitrie Dim. Dumitrescu-Buzĕu când era încă copil și mai târziu stabilit ca Demetru Dem. Demetrescu-Buzău.
Notă Informativă: porecle: Ciriviș (variantă a termenului "cerviș", însemnând "grăsime topită") sau Mitică (diminutiv de la Dumitru)
Notă Informativă: Pseudonimul Ormuz, uneori redat ca Urmuz, a fost folosit și de către activistul și romancierul A. L. Zissu.
Notă Informativă: fiul medicului Ionescu-Buzeu, mai târziu profesor de igienă la Colegiul Național Matei Basarab din București și al Elizei Pașcani, sora doctorului, chimistului și profesorului la Universitatea din Paris Cristien Pașcani
Notă biografică şi de activitate: judecător, scriitor român de avangardă
Notă biografică şi de activitate: studii la Facultatea de medicină, la insistențele tatălui, însă alege Dreptul (licențiat în 1904), luând, în paralel, lecții de compoziție și contrapunct la Conservatorul de Muzică și Declamațiune; și-a efectuat serviciul militar în cadrul Infanteriei române
Notă biografică şi de activitate: judecător în localitatea rurală Cocu (Răchițele, Argeș), judecător de pace în regiunea Dobrogea, la Ghergani, Dâmbovița și în orașul Alexandria; grefier la Înalta Curte de Casație și Justiție (după Primul Război Mondial)
Notă biografică şi de activitate: combatant în în Al Doilea Război Balcanic împotriva Bulgariei (1913); ajuns la gradul de locotenent, a luptat din nou, în Primul Război Mondial, când România s-a alăturat Puterilor Antantei
Notă biografică şi de activitate: este inițiatorul unor acțiuni și farse îndrăznețe, de pe întreg parcursul tinereții sale (”pour épater la bourgeoisie”, ”a șoca burghezia”, expresie a poeților decadenți francezi de la sfârșitul secolului al XIX-lea, incluzându-i pe Charles Baudelaire și Arthur Rimbaud)
Notă biografică şi de activitate: colecția sa de scrieri, ”Pagini bizare”, a început în 1908, pe când era judecător la Cocu; captivat de revolta artistică desfășurată în Italia de către grupul Futurist și în special de poezia lui Filippo Tommaso Marinetti, a inclus ca subtitlu la unul din manuscrisele sale: ”Schițe și nuvele ... aproape futuriste”
Notă biografică şi de activitate: George Ciprian, dramaturg și actor, (Gheorghe Pană Constantin, nume modificat în Gheorghe Constantinescu Ciprian, 1883-1968, coleg de gimnaziu cu Demetrescu–Buzău), spune că a descoperit scriitorul din Urmuz și a popularizat povestirile acestuia în propriul său cerc de intelectuali. El menționează, de asemenea, că în cariera sa de actori în devenire, a pus bazele unor spectacole la Grădina Blanduziei pe baza scrisorilor lui Urmuz.
Notă biografică şi de activitate: și-a citit lucrările unui public boem, în locuri precum Hanul Gabroveni; cel puțin unele dintre acestea erau exerciții libere în literatura orală și, ca atare, au fost în întregime pierdute
Notă biografică şi de activitate: a fost primul scriitor avangardist popularizat de poetul și jurnalistul Tudor Arghezi (Ion Nae Theodorescu, 1880-1967), în 1922, în ”Cuget Românesc”
Notă biografică şi de activitate: La 23 noiembrie 1923, Urmuz s-a împușcat, eveniment care rămâne învăluit în mister.
Țara sursă: RO
Lucrări: 0 lucrari in 26 publicatii in 5 limbi
Pagini bizare de: Urmuz (1883-1923) (Text tipărit)
Pagini bizare de: Urmuz (1883-1923) (Text tipărit)
Urmuz sau Despre paradox de: Costache, Lucian (Text tipărit)
Pagini bizare de: Urmuz (1883-1923) (Text tipărit)
Fuchsiada : audiobook de: Urmuz (1883-1923) (Multimedia)
Pagini bizare de: Urmuz (1883-1923) (Text tipărit)
Pagini bizare de: Urmuz (1883-1923) (Text tipărit)
Pagini bizare = Pages bizarres de: Urmuz (1883-1923) (Text tipărit)
Pagini bizare de: Urmuz (1883-1923) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola