Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad

Ispirescu, Petre (1830-1887)

Nume Persoană: Ispirescu, Petre (1830-1887 )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Notă biografică şi de activitate: editor, folclorist, povestitor, scriitor și tipograf român; culegător de basme populare românești
Notă biografică şi de activitate: educat în afara școlii, de dascăli de la bisericile Udricani, Olteni și Domnița Bălașa
Notă biografică şi de activitate: calificat ca tipograf; se va asocia mai târziu cu Vasile Boerescu, politician unionist și viitorul ministru de externe, i-a oferit direcția unei tipografii moderne, care deținea prima presă mecanică din București și imprima revista ”Naționalul”
Notă biografică şi de activitate: a publicat operele unor scriitori și oameni cunoscuți ai timpului său: Ion Ionescu de la Brad, Nicolae Filimon, Ion Ghica, Dimitrie Bolintineanu ș.a.
Notă biografică şi de activitate: În 1862, Ispirescu a publicat primele șase basme culese de el, în ”Țăranul român”, la îndemnul lui Nicolae Filimon. Este vorba de basmele Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte, Prâslea cel voinic și merele de aur, Balaurul cel cu șapte capete, Fata de împărat și pescarul și Fiul vânătorului. Ele au fost reunite apoi, împreună cu altele, în prima sa culegere de basme, astăzi devenită o raritate bibliografică.
Notă biografică şi de activitate: director al imprimeriei ce tipărea ”Românul” (1863), a condus foaia ”Tipograful român”, o vreme a condus Imprimeria de Stat și a înființat Noua tipografie a laboratorilor români
Notă biografică şi de activitate: rămas unic asociat, a redenumit imprimeria în: Tipografia Academiei Române
Notă biografică şi de activitate: a imprimat o colecție de basme culte ce reprezentau prelucrări în limbaj autohton ale unor mituri ale folclorului universal și ale unor fragmente din mitologia greacă, reunite în volumul ”Din poveștile unchiului sfătos, basme păgânești” (1879, cu o prefață de Alexandru Odobescu)
Notă biografică şi de activitate: și-a reunit toate basmele și legendele într-o culegere completă: ”Legendele sau basmele românilor” (1882, prefațată de Vasile Alecsandri)
Notă biografică şi de activitate: Activitatea sa a fost subiectul unui articol elogios scris de folcloristul evreu Moses Gaster și publicat în ”Magasin fur die Literatur des Auslandes”.
Notă biografică şi de activitate: O stradă din București, sectorul 5 și o școală gimnazială din sectorul 1 îi poartă numele.
Țara sursă: RO
Lucrări: 0 lucrari in 174 publicatii in 5 limbi
Basme de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Basme de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Tinereţe fără bătrâneţe ; Fata săracului cea isteaţă de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Tinerețe fără bătrânețe și viață fără de moarte de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Basme românești = Romanian fairy tales = Contes de fées roumains. vol. 1 de: Ispirescu, Petre (1830-1887); Creangă, Ion (1837-1889) (Text tipărit)
Basme de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Basme de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Basme de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Basme de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Basme de: Ispirescu, Petre (1830-1887) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola