Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad

Maria, Regină a României (1875-1938)

Nume Persoană: Maria, Regină a României (1875-1938 )
Naționalitate: GB
Limba: eng
Vezi Nume Persoană: Regina Maria a României
Notă Informativă: numele complet: Marie Alexandra Victoria de Saxa-Coburg și Gotha, prințesă a Marii Britanii și Irlandei (nepoata reginei Victoria a Regatului Unit)
Notă Informativă: fiica lui Alfred Ernest Albert de Saxa-Coburg și Gotha, duce de Edinburgh și a Mariei Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, unica fiică a țarului Alexandru al II-lea al Rusiei
Notă Informativă: mama Regelui Carol al II-lea al României
Notă biografică şi de activitate: principesă de coroană și a doua regină a României, în calitate de soție a Principelui de Coroană devenit ulterior Regele Ferdinand I al României
Notă biografică şi de activitate: A urmărit constant întărirea legăturilor dintre România și Marea Britanie, dovedind reale calități diplomatice în susținerea și apărarea intereselor României.
Notă biografică şi de activitate: colecționar de artă, a susținut o serie de personalități artistice și literare cu burse și sprijin financiar
Notă biografică şi de activitate: autoare a unor scrieri memorialistice, precum și a unor povești și versuri pentru copii
Notă biografică şi de activitate: În timpul Primului Război Mondial, și-a acompaniat soțul în refugiu în Moldova, activând ca soră de caritate în spitalele militare, activitate care a făcut să fie numită în popor „mama răniților”.
Notă biografică şi de activitate: În perioada Conferinței de Pace de la Paris (1919) și după încoronarea, alături de Regele Ferdinand, ca suverani ai României Mari (Alba Iulia, 15 octombrie 1922) a participat la o campanie diplomatică pentru recunoașterea internațională a statului român reîntregit, având întrevederi oficiale sau informale cu suveranul englez, cu președintele Statelor Unite ale Americii, Woodrow Wilson, prim-ministrul Franței, Georges Clemenceau sau cu reprezentanții de marcă ai mass-mediei europene.
Notă biografică şi de activitate: După moartea Regelui Ferdinand și venirea la putere a fiului său, Carol al II-lea (1930), s-a retras din viața politică, la reședințele sale de la Balcic și Bran.
Notă biografică şi de activitate: Regina Maria a decedat în 1938. Conform dorinței sale, trupul a fost înhumat în biserica episcopală de la Curtea de Argeș, iar inima a fost păstrată într-o raclă la capela Stella Maris a reședinței din Balcic. După cedarea Cadrilaterului în 1940, inima Reginei a fost mutată la Bran.
Țara sursă: RO
Lucrări: 0 lucrari in 40 publicatii in 2 limbi
Povestea vieţii mele de: Maria, Regină a României (1875-1938) (Text tipărit)
Kildine : Povestea unei mici principese răutăcioase de: Maria, Regină a României (1875-1938) (Text tipărit)
Regine încoronate : roman de: Maria, Regină a României (1875-1938) (Text tipărit)
Povestea vieții mele de: Maria, Regină a României (1875-1938) (Text tipărit)
Poveștile Reginei Maria a României de: Maria, Regină a României (1875-1938) (Text tipărit)
Măşti : roman de: Maria, Regină a României (1875-1938) (Text tipărit)
Regina Maria : Puterea amintirii de: Bulei, Ion (1941-2020) (Text tipărit)
Maria, o regină în război de: Bulei, Ion (1941-2020) (Text tipărit)
Jurnal de război : 1918. vol. 3 de: Maria, Regină a României (1875-1938) (Text tipărit)
Capitole târzii din viaţa mea : Memorii redescoperite de: Maria, Regină a României (1875-1938) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola