Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad
Limba
Coperţi

Nicula, Vasile Ursu, Horea (1731-1785)

Nume Persoană: Nicula, Vasile Ursu, Horea (1731-1785 )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Vezi Nume Persoană: Horea
Vezi Nume Persoană: Nicola
Notă biografică şi de activitate: erou național român, țăran din Țara Moților; cunoscut și ca Nicola sau Horea, a fost, alături de Ion Oargă (Cloșca) și Marcu Giurgiu (Crișan), conducătorul răscoalei țărănești de la 1784 din Transilvania, împotriva abuzurilor feudale și a statutul de ”tolerați” al românilor în Transilvania imperială
Notă biografică şi de activitate: Horea a fost de patru ori la Viena pentru a-i prezenta împăratului Iosif al II-lea nedreptățile la care sunt supuși țăranii români din Transilvania, ultima audiență fiind în aprilie 1784. izbucnit la 2 noiembrie 1784, în satul Curechiu, Hunedoara, și s-a încheiat la sfârșitul lui decembrie 1784, când Horea și Cloșca au fost capturați de către autorități.
Notă biografică şi de activitate: Condamnat la moarte, Horea a fost tras pe roată pe 28 februarie 1785, alături de Cloșca, pe Dealul Furcilor, de lângă cetatea Alba Iulia. Horea și-a scris testamentul pe 25 februarie 1785, în celula în care era deținut, documentul fiind scris de preotul Nicolae Rațiu. Aceasta a fost ultima execuție prin tragere pe roată din Sfântul Imperiu Roman de Națiune Germană (dizolvat în 1805)
Notă biografică şi de activitate: Corpurile lor au fost mai apoi despicate în mai multe bucăți și au fost expuse în diferite sate și orașe din Ardeal[12] unde s-a manifestat răscoala iobagilor români, cu scopul de a-i teroriza pe aceștia și a-i descuraja de la viitoare acțiuni de acest gen. Fără a putea fi confirmat dintr-o sursă sigură, se spune că mâna dreaptă a lui Horea ar fi fost expusă pe Gorunul lui Horea de la Țebea și îngropată la baza copacului.
Notă biografică şi de activitate: Ca urmare a răscoalei, moților li s-a acordat libertatea pășunatului, scutirea de cărăușie, desființarea servituții personale și a legării de glie (august 1785), căsătorii fără consimțământul nobilului și dreptul la învățătură.
Notă biografică şi de activitate: Conform ordinului împăratului, ca “toți românii care vor fi neîndoios cunoscuți că au comis maltratări, să fie mutați cu vitele și ustensilele lor”, sute de moți au fost strămutați în Banat și Bucovina.
Notă biografică şi de activitate: Răscoala a avut un larg ecou în străinătate. Din Austria până în Portugalia, din Germania până în Italia s-au publicat broșuri, calendare, articole de presă, rapoarte diplomatice, gravuri privind liderii răscoalei. Unii oameni de cultură și filosofi au apărat și explicat acțiunea țăranilor. Lui Horea i s-a atribuit, în presa europeană, intenția de a reface Dacia, fiind numit "Rex Daciae".
Țara sursă: RO
Lucrări: 0 lucrari in 3 publicatii in 1 limbi
RĂSCOALA lui Horea [Cloşca şi Crişan] (1784) : Studii şi interpretări istorice de: EDROIU, NICOLAE; Magyari, Andrei; GYÉMÁNT, LADISLAU (Text tipărit) Dedicat [280]
Transilvania și Horea, Cloșca și Crișan în istoria românilor de: Todea, Ioan I. (1939-); Anghel, Manuela I. (Text tipărit)
Măreasa : Roman din vremea lui Horia, Cloşca şi Crişan de: PETRIŞOR, MARCEL (Text tipărit) Dedicat [280]
Vă rugăm să schimbaţi parola