Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad

Sîrbu, Ion D. (1919-1989)

Nume Persoană: Sîrbu, Ion D. (1919-1989 )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Vezi Nume Persoană: Sârbu, Ion D.
Vezi Nume Persoană: Sîrbu, Ion Desideriu
Vezi Nume Persoană: Sîrbu, I. D.
Notă Informativă: nume complet: Ion Desideriu Sîrbu; a semnat Ion D. Sîrbu și I. D. Sîrbu
Notă biografică şi de activitate: autor, eseist, dramaturg, filozof, publicist și romancier român, licențiat al Universității Regele Ferdinand I din Cluj
Notă biografică şi de activitate: a fost primul student la filozofie care provenea dintr-o colonie de mineri, cu o tradiție muncitorească foarte veche
Notă biografică şi de activitate: În anii 1940 a activat în Cercul Literar de la Sibiu, alături de Ion Negoițescu, Radu Stanca, Ștefan Augustin Doinaș, Cornel Regman, Eugen Todoran, Ovidiu Cotruș etc.
Notă biografică şi de activitate: asistent la catedra profesorului Liviu Rusu, în 1947 a devenit cel mai tânăr conferențiar universitar din țară; a fost însă scos din Universitate, epurat de noua orânduire, care îl considera un filozof cu idei reacționare; motivul real se pare că a fost refuzul unui denunț abominabil împotriva mentorului său, Lucian Blaga, care în acel moment îi conducea teza de doctorat
Notă biografică şi de activitate: După câțiva ani de profesorat în învățământul liceal, a fost redactor în București, la revista „Teatru” iar apoi la „Revista de pedagogie”.
Notă biografică şi de activitate: În urma unui articol critic referitor la o piesă comunistă, și datorită unei presupuse colaborări cu reacționarii maghiari în perioada Revoluției maghiare anticomuniste din Budapesta 1956, a fost arestat și condamnat politic, întâi la un an, iar apoi pedeapsa a crescut la șapte ani.
Notă biografică şi de activitate: La eliberarea din închisoare, a lucrat câteva luni în mină, după care, din 1964, i s-a stabilit domiciliu obligatoriu la Craiova, unde s-a angajat ca secretar literar la Teatrul Național.
Notă biografică şi de activitate: A scris piese de teatru, povestiri și romane; un rol semnificativ în promovarea operei sale l-a avut soția sa, Elisabeta Sîrbu, modelul personajului Limpi din romanul ”Adio, Europa!”
Notă biografică şi de activitate: Victor Petrini, personajul principal al romanului lui Marin Preda, „Cel mai iubit dintre pământeni”, pare a fi modelat în parte după I. D. Sîrbu.
Notă biografică şi de activitate: La Petroșani ființează din 1991 Fundația Culturală "Ion D. Sîrbu"; Cetățean de Onoare al municipiului Petroșani (post-mortem, 2009)
Țara sursă: RO
Lucrări: 0 lucrari in 22 publicatii in 1 limbi
Între timp murisem : cronicar teatral de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989) (Text tipărit)
Obligaţia morală : Din confesiunile unui dramaturg de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989) (Text tipărit)
Un deget pe o rană : despre plastică de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989) (Text tipărit)
Lupul şi catedrala : roman de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989) (Text tipărit)
Printr-un tunel : Corespondenţă de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989); Stanca, Horia Sebastian (1909-2002) (Text tipărit)
Arca bunei speranțe de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989) (Text tipărit)
Râs-cu-plânsul nostru valah de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989) (Text tipărit)
Între Scylla şi Carybda : Din însemnările unui secretar literar de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989) (Text tipărit)
Dansul ursului : roman de: Sîrbu, Ion D. (1919-1989) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola