Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad
Limba
Coperţi

Sturza, Marius (1876-1954)

Nume Persoană: Sturza, Marius (1876-1954 )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Notă Informativă: fiul preotului Mihaiu Sturza şi a soţiei sale Ersilia, născută Magdu
Note Generale: Prof. univ. doctor în medicină
Notă biografică şi de activitate: medic român, balneolog, licențiat și doctor în medicină la Viena (1901); membru de onoare al Academiei Române
Notă biografică şi de activitate: studii la școala română și maghiară din regiunea Aradului, trei ani de studii în Silezia, în Grăfenberg (Freiwaldau şi Weidenau), timp în care a locuit la unchiul său, Dr. Hozan şi soția sa Iosefina; bacalaureat la școala Șaguniană din Braşov; Facultatea de medicină la Viena, specializat în medicină internă, neurologie şi ginecologie, cu studii de psihoterapie
Notă biografică şi de activitate: La Viena, a fost membru, casier, secretar, iar în anul 1898-1899 președinte al „României June”; a fost membru al Clubului de la Viena, înființat de generalul Lupu, care inculdea atât studenți cât și comunitatea română non-academică din oraș, club al cărui prim preledinte a fost tipograful G. Vitencu.
Notă biografică şi de activitate: La terminarea studiilor și a practicii medicale, a lucrat în clinica prof. Nothnagel. După doi ani, a cerut postul liber de medic secundar la spitalul din Arad, pe care l-a pierdut, în favoarea unui student maghiar din anul al V-lea.
Notă biografică şi de activitate: medic șef la sanatoriul de fizioterapie Wällischhof de lângă Viena, unde a introdus tratamentul climato-dietetic în aer liber (sistemul cabanelor)
Notă biografică şi de activitate: Din 1919, după Unire, a părăsit situația profesională extrem de favorabilă pe care o avea la Viena și s-a întors în țară, devenind consilier în administraţia şi organizaţia sanitară alături de prietinul său, prof. Iuliu Moldovan
Notă biografică şi de activitate: Cu tot avântul cu care pornise, treptat, a întâlnit obstacole și îngrădiri, astfel încât s-a întors la Viena, în 1922, refăcându-și cariera. A reorganizat în țară, la Sovata, unul dintre cele mai reușite centre balneologice, pe care l-a și condus, cu sprijinul medicilor locali (dr. Vescan, dr. Ioan Papp, întemeietorul Casei Magistraţilor şi directorul Teodor Pașca).
Notă biografică şi de activitate: A fost profesor (din 1931), titular (din 1934), la Catedra de Balneologie şi Fizioterapie din Cluj. Visul său de a termina Institutul de Balneologie în imobilul din strada Grigorescu, ale cărui planuri au fost făcute de celebrul arhitect vienez, Cezar Popovici, ale cărui fundamente fuseseră puse încă din vremurile de prosperitate, din pricina crizei financiare și din alte motive nu s-a concretizat. Timp de şapte ani a făcut cursuri teoretice „ex-cathedra" şi lucrări practice, fiind în acelaşi timp şi propriul său laborant, ca invitat la diferite clinici din Cluj.
Notă biografică şi de activitate: A organizat serviciul fizioterapeutic al Spitalului Elias din Bucureşti. A înființat Institutul clinic de balneologie şi fizioterapie în cadrul Universității Daciei Superioare din Cluj-Napoca, în cadrul „palatului clinicilor” din strada Mico.
Notă biografică şi de activitate: A inițiat în România învățământul și studiul complex al balneologiei, hidroterapiei, fizioterapiei și climatologiei medicale. A studiat fenomenul de heliotermie.
Notă biografică şi de activitate: A publicat mai multe lucrări de clinică, cazuistică şi fizioterapie, apărute în reviste germane; în timpul primei sale şederi în ţară, între 1921 şi 1922, a scris două studii judicioase asupra viitoarei organizaţii balneare la noi; întors la Viena, a făcut cunoscută în lumea medicală Sovata, publicând indicațiile terapeutice și efectele băilor de acolo (1926).
Notă biografică şi de activitate: Lucrarea sa fundamentală a fost „Die Kochsalzwăsser Romăniens”, („Apele sărate ale României”, Wien, 1930), apărută în condiţii tehnice admirabile, publicaţie care dintr'odată îl va consacra în lumea specialiştilor şi în baza căreia profesorul Diem i-a propus habilitarea la Facultatea vieneză. Materialul documentar despre apele cloruro-sodice din toată România mare, strâns minuţios şi complet,, este înfăţişat unitar şi sintetic, prelucrat şi adaptat după criteriile cele mai recente ale fizico-chimiei şi balneologiei moderne. Critica de specialitate străină a accentuat că această monografie vastă şi totuşi concisă este una din cele mai complete In literatura balneologică mondială.
Notă biografică şi de activitate: Rezultatele cercetărilor sale sunt douăzeci şi două de lucrări mai mari, publicate între 1931 şi 1941 în reviste româneşti şi străine sau în volum, şi numeroase comunicări la congrese naţionale şi internaţionale.
Notă biografică şi de activitate: membru al Academiei de Medicină, al Societății Internaționale de Hidrologie şi al multor altor societăţi ştiinţifice din ţară şi străinătate.
Țara sursă: RO
Lucrări: 0 lucrari in 3 publicatii in 2 limbi
Tehnica hidro și balneoterapiei ; Tehnica masajului de: Sturza, Marius (1876-1954) (Text tipărit)
Doctorul Ioan Hozan : Schiță biografică de: Sturza, Marius (1876-1954) (Text tipărit) Autor [070]
Vă rugăm să schimbaţi parola