Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad

Colta, Rodica (1952-)

Nume Persoană: Colta, Rodica (1952- )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Vezi Nume Persoană: Colta, Elena Rodica
Notă Informativă: numele complet: Elena Rodica Colta; căsătorită cu Onisim Colta (1952-2022), artist plastic, conf. dr. în arte vizuale; sunt părinții lui Ioan Paul Colta, artist plastic
Note Generale: dr. etnolog
Notă biografică şi de activitate: etnolog, bibliolog; expert în carte veche-manuscris, atestat de Ministerul Culturii (2003); membru în Asociaţia de Ştiinţe Etnologice din România (2004); titlul de doctor obţinut la Universitatea „Babeş - Bolyai” (Cluj-Napoca, 2008)
Notă biografică şi de activitate: A absolvit Liceul „Ioan Slavici” (în prezent Colegiul Național „Moise Nicoară”) și Facultatea de Filologie din cadrul Universităţii „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca
Notă biografică şi de activitate: muzeograf la nou înfiinţata secţie a Muzeului Judeţean Arad, Oficiul pentru Patrimoniul Cultural al Judeţului Arad (1975);
Notă biografică şi de activitate: specializare la Bucureşti în paleografie, sistemul internaţional de descriere a cărţii vechi, patologie şi conservare carte veche (1976-1979)
Notă biografică şi de activitate: specialist atestat în bibliologie, cunoscător al limbilor latină, slavonă și greacă veche
Notă biografică şi de activitate: A valorificat prin expoziţii sau publicaţii cărţi vechi, rare, din toate fondurile importante de carte din judeţ (Biblioteca Episcopiei Aradului, Biblioteca Franciscană de la Mănăstirea Maria Radna, Fondul de carte al Mănăstirilor Hodoş Bodrog şi Gai ș.a.).
Notă biografică şi de activitate: A participat activ, alături de ceilalţi specialişti ai muzeului (Horia Medeleanu, George Manea, Mircea Barbu, Gheorghe Lanevschi) la campania de inventariere a obiectelor de patrimoniu aflate în posesia parohiilor (icoane, fond de carte veche, obiecte de cult etc.).
Notă biografică şi de activitate: Este interesată de cultura populară cu tot ce înseamnă ea: imaginar, tabuuri, credinţe, practici şi obiceiuri.
Notă biografică şi de activitate: În anul 1994, în colaborare cu asociaţia Banat JA România a organizat o expoziţie intitulată „Cultură şi civilizaţie germană la Arad”. În 1997, a participat la o tabără multiculturală şi interdisciplinară la Elek (Ungaria), unde a realizat cercetări pe comunitatea românească din localitate, la invitaţia colegelor din Ungaria, Elena Csobai şi Emilia Martin.
Notă biografică şi de activitate: Au urmat mai multe tabere de cercetare, o bună parte din materialul adunat pe teren fiind publicat în revistele comunităţii româneşti: „Izvorul”, „Lumina” şi „Din tradiţiile populare ale românilor din Ungaria”.
Notă biografică şi de activitate: A susținut conferinţe la simpozioanele organizate de Institutul de Cercetări al Românilor din Ungaria, fiind recunoscută nu numai de comunitatea românească de aici, ci şi de Societatea Etnografică Maghiară din Budapesta.
Notă biografică şi de activitate: Din anul 1999, a publicat o serie de 10 volume în „Colecţia minorităţi”, valorificând ştiinţific comunicările prezentate la simpozioanele internaţionale de antropologie a minorităţilor.
Notă biografică şi de activitate: Participant la colectivul implicat în cadrul a cinci proiecte PHARE, din care au rezultat o serie de publicaţii al căror coordonator responsabil a fost. Astfel, s-au editat volumele denumite după titlurile proiectelor derulate: „Obiceiuri şi tradiţii populare. Interferenţe culturale transfrontaliere” (anul 2004); „Gări şi tradiţii populare - trasee culturale transfrontaliere pe calea ferată. Ghid turistic” (anul 2005); „Cânepa de la etnologie la ecologie. Un program cultural transfrontalier de revitalizare a culturii cânepii” (anul 2007); „Identitatea culturală contează! Un program cultural de conservare a identităţii culturale locale de salvgardare a patrimoniului imaterial în D.K.M.T. (anul 2008); „Satul românesc şi maghiar în contextul integrării în Uniunea Europeană - program transfrontalier de conservare a identităţii culturale locale” (anul 2009).
Notă biografică şi de activitate: A organizat o seamă de expoziţii care au ilustrat preocupările sale pentru cultura minorităţilor, dintre care amintim: Cultură tradiţională maghiară (2010); 145 de ani de teatru popular slovac în Ţinuturile de Jos în colaborare cu Muzeul Naţional al Slovaciei şi Muzeul de Istorie din Bratislava (2008), Meşteşuguri artistice la slovacii din diasporă (2010) etc. O atenţie specială a acordat-o şcolilor de pictură naivă din România şi Serbia dedicându-le expoziţiile: Şcoala de pictură naivă de la Uzdin (2008) şi Şcoala de pictură naivă de la Brusturi (2009).
Notă biografică şi de activitate: După pensionarea de la Complexul Muzeal Arad (2012), și-a continuat activitatea în colaborare cu Centrul Cultural Judeţean Arad, prin campanii de cercetare de teren pe Valea Mureşului în localităţile Bata, Ţela, Bulci, Ostrov, Virişmort, Birchiş, Căpâlnaş, Zăbalţ, Bruznic, Săvârşin și a organizat anual Simpozionul internaţional de etnologie. De asemenea, a organizat târguri ale meşterilor populari şi expoziţii.
Notă biografică şi de activitate: A publicat o serie de cărţi care tratează teme mai puţin cercetate până în prezent, cum ar fi „Portul popular din judeţul Arad”, „De la naştere la moarte - rituri domestice şi alte comportamente rituale contextualizate din judeţul Arad”; „Sărbători şi datini de peste an - o anchetă transfrontalieră asupra culturii tradiţionale”.
Notă biografică şi de activitate: În anul 2018, Complexul Muzeal Arad a lansat un proiect editorial „In Honorem Elena Rodica Colta la 65 de ani”, coordonat de Felicia Aneta Oarcea.
Țara sursă: MD
Lucrări: 0 lucrari in 42 publicatii in 5 limbi
Repere pentru o mitologie a românilor din Ungaria de: Colta, Rodica (1952-) (Text tipărit)
Istorie, memorie, identitate : lucrările simpozionului internațional de la Arad din 21-22 iunie 2019 de: Istorie, memorie, identitate. Simpozion Internațional(2019; Arad) (Text tipărit) Alcătuitor [130]
Secusigiu : monografia de: Colta, Rodica (1952-); Sinaci, Ionel-Dorel (Text tipărit)
STUDII şi comunicări de: (Text tipărit) Editor [340]
Vă rugăm să schimbaţi parola