Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad

Martinescu, Pericle (1911-2005)

Nume Persoană: Martinescu, Pericle (1911-2005 )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Vezi Nume Persoană: Mello
Vezi Nume Persoană: Maldoror
Notă Informativă: A folosit pseudonimele Mello și Maldoror.
Notă biografică şi de activitate: scriitor, eseist, traducător și jurnalist român
Notă biografică şi de activitate: A învățat la școala elementară în satul natal, apoi a urmat cursurile Liceului „Mircea cel Bătrân” din Constanța, finalizându-le în 1931 la Liceul „Andrei Șaguna” din Brașov. A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din București (licența în filozofie).
Notă biografică şi de activitate: A fost impiegat de birou la Primăria municipiului București, custode la Biblioteca Municipală București (1935–1942), gazetar, secretar de presă la Direcția de presă a Ministerului Propagandei Naționale, apoi la aceeași direcție a Ministerului Informațiilor (1944-1952). Ulterior, secretar de redacție al revistei „Călăuza bibliotecarilor”.
Notă biografică şi de activitate: A început să publice în perioada liceului, în „Gazeta Transilvaniei”. Ca student, a colaborat la „Vremea”, „România literară”, „Universul literar”, „Revista Fundațiilor Regale”, „Viața literară”, „Meșterul Manole” și „Dacia Rediviva”.
Notă biografică şi de activitate: Debutul literar a avut loc în 1932, în „Floarea de foc”, „Floarea soarelui” și „Ulise”. A scris eseuri la cele mai prestigioase reviste ale vremii: „Revista dobrogeană”, „România literară”, „Familia”, „Lumea”, „Viața literară”, „Tribuna”, „Pontice”, „Steaua”, „Secolul 20”.
Notă biografică şi de activitate: A fost autorul cronicii muzicale din „Vremea” și a rubricii „Vitrina cu himere” de la „România literară” (1939-1940)
Notă biografică şi de activitate: În perioada 1942-1944 s-a aflat în conducerea revistelor „Dacia rediviva” și „Meșterul Manole”. A publicat, la Câmpulung-Muscel, o revistă cu titlul „1944”, apoi, după august 1944, „Câmpia libertății”.
Notă biografică şi de activitate: A tradus (în colaborare de cele mai multe ori), opere din literatura universală: Tamás Aczél, Honoré de Balzac, Erskine Caldwell, Dyson Carter, Nikolai Ciukovski, Theodore Dreiser, Alexandre Dumas, Yasunari Kawabata, Nikos Kazantzakis, Stanisław Lem, Artur Lundkvist, Emmanuel Roblès, Jean-Jacques Rousseau și Oscar Wilde.
Țara sursă: RO
Lucrări: 0 lucrari in 21 publicatii in 1 limbi
Confesiuni de: Rousseau, Jean-Jacques (1712-1778) (Text tipărit) Traducător [730]
Opere <Balzac>. vol.1 de: (Text tipărit) Traducător [730]
Opere <Balzac>. vol.2 de: (Text tipărit) Traducător [730]
Cavalerii tezaurului : Roman de: FÉVAL, PAUL (Text tipărit) Traducător [730]
Vuietul muntelui : roman de: KAWABATA, YASUNARI (Text tipărit) Traducător [730]
O mie de cocori : roman de: KAWABATA, YASUNARI (Text tipărit) Traducător [730]
Vuietul muntelui : roman de: KAWABATA, YASUNARI (Text tipărit) Traducător [730]
7 ani cât 70 : Pagini de jurnal (1948-1954) de: Martinescu, Pericle (1911-2005) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola