Biblioteca Județeană "Alexandru D. Xenopol" Arad

Popescu, Cristian Tudor (1956-)

Nume Persoană: Popescu, Cristian Tudor (1956- )
Naționalitate: RO
Limba: rum
Notă Informativă: Numele său real este Cristian Popescu (poet, 1959-1995), însă și-a adăugat prenumele tatălui, Tudor, datorită unei înțelegeri cu poetul Cristian Popescu care presupunea ca primul dintre cei doi care va publica un text să își păstreze numele, iar celălalt să facă o schimbare care să îi deosebească.
Note Generale: dr. în cinematografie
Notă biografică şi de activitate: inginer român, doctor în cinematografie al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale”,, remarcat, după 1989, ca jurnalist, scriitor, filmolog
Notă biografică şi de activitate: jurnalist la ziarul „Adevărul” (București), până în 2005; director fondator al ziarului „Gândul”
Notă biografică şi de activitate: A fost președinte al Clubului Român de Presă, în 2003 și a demisionat în noiembrie 2006, pe motiv că „ziariștii au devenit, în prea mare măsură, niște mercenari”. A revenit în funcție în 2007.
Notă biografică şi de activitate: A avut numeroase apariții în mass-media, îndeosebi în cadrul unor talk-show-uri, „Cap și Pajură” (Realitatea Tv, împreună cu Emil Hurezeanu), „CineTePrinde” (în calitate de critic și istoric de film), „Întâlnire cu presa” (ProTv, împreună cu Dumitru Tinu), „Scurt pe doi” (Tvr1, împreună cu Ralu Filip), „Cap limpede” (Digi 24, împreună cu Claudiu Pândaru), „Cinematepeca” (Digi 24, în calitate de critic și istoric de film), „Cap la Cap” (Recorder, împreună cu Anca Simina). Din 2012 până în prezent (2024), realizează emisiunea „Judecata de Joi” de la radio Europa FM.
Notă biografică şi de activitate: Pasionat de tenis și de filme, Cristian Tudor Popescu publică adesea cronici dedicate ambelor domenii.
Notă biografică şi de activitate: membru al Uniunii Cineaștilor din România (UCIN)
Notă biografică şi de activitate: Dintre publicațiile sale: „Planetarium” (1987, Editura Albatros - Premiul Congresului European de science fiction, Montpellier, Franța), „Vremea mânzului sec” (1991), „Omohom - ficțiuni speculative” (2000), „Filmul surd în România mută: politică și propagandă în filmul românesc de ficțiune (1912-1989)” (2011), „Dumnezeu nu e mort” (2022) ș.a.
Notă biografică şi de activitate: volum colectiv: „Răcani, pifani și veterani. Cum ne-am petrecut armata”, coord. de Radu Paraschivescu (2008)
Notă biografică şi de activitate: premiul european pentru jurnalism al Fundației ZEIT-Stiftung în anul 2002; Ordine dei Giornalisti, înmânat de președintele Italiei, Carlo Azeglio Ciampi, în decembrie 2004
Țara sursă: RO
Lucrări: 0 lucrari in 25 publicatii in 1 limbi
România abţibild : Scrieri de: Popescu, Cristian Tudor (1956-) (Text tipărit)
Omohom : Ficţiuni speculative de: Popescu, Cristian Tudor (1956-) (Text tipărit)
Libertatea urii : scrieri de: Popescu, Cristian Tudor (1956-) (Text tipărit)
Corespondent de război : Irak, Israel, Palestina, Guantánamo de: PETRIŞOR, ADELIN (Grafică bidimensională) , [80]
Copiii fiarei de: Popescu, Cristian Tudor (1956-) (Text tipărit)
Luxul morţii de: Popescu, Cristian Tudor (1956-) (Text tipărit)
Copiii fiarei de: Popescu, Cristian Tudor (1956-) (Text tipărit)
IMPERIUL Oglinzilor Strâmbe : Antologie S.F. de: (Text tipărit) Alcătuitor [130]
Cuvinte rare : poeziar de: Popescu, Cristian Tudor (1956-) (Text tipărit)
Vă rugăm să schimbaţi parola